perjantai 6. lokakuuta 2017

Pienenpieniä sydämiä - Vardan tiineyden 26 ensimmäistä vuorokautta

Vuodentakaisen tyhjäksijäämisen jälkeen Vardan juoksuja, hormonitoimintaa ja munasarjoja on seurattu erityisellä tarkkuudella. Tiuhan munasarjojen ultraäänitutkimisen ansiosta ovulaatioaika tiedetään vuorokauden tarkkuudella ja vaikka astutus tapahtui vasta päivää paria myöhemmin, perustuvat vuorokausilaskelmat nyt oletettuun ovulaatiopäivään*.

Vardan ensimmäinen tiineysultra tehtiin kaikessa hiljaisuudessa jo 19 vuorokautta ovulaation jälkeen. Tässä erittäin varhaisessa ultrassa löydettiin Vardan masusta ainakin kolme pienenpientä alkiota.

Kuvassa näkyvä rinkeli on noin 19vrk ikäinen varhainen alkio kalvorakenteineen,
kokoa koko komeudella on vajaa yksi senttimetri.

Viisi päivää myöhemmin tehtiin uusi ultraäänitutkimus. Alkiota ympäröivä neste oli lisääntynyt huomattavasti ja ensimmäiset sikiökalvot olivat havaittavissa. Pennunalkuja pystyttiin tällä kertaa laskemaan varmasti neljään, mutta vahva mututuntuma jäi että piilossa olisi vielä viides bonuslapsi. Vain kahta vuorokautta myöhemmin, eli tänään noin 26 vuorokautta ovulaatiosta, olivat itse alkiot sikiökalvojen ja nesteiden keskellä kasvaneet havaittavissa olevaan kokoon. Ja sieltä se viideskin alkio nyt varmuudella löytyi!

Mustan pyörylän keskellä oleva vaalea rakenne on alkio. Poikittaisleikkaus.

Itse alkio on vielä alle sentin mittainen, mutta ympäröivä neste ja kalvorakenteet mukaanlukien rakennelma on jo melkein 2cm pitkä! Pitkittäisleikkaus.


Ihmetykseksi ja ihastukseksi olivat pienenpienet sydämenlyönnit myös jo havaittavissa! (video kannattaa laajentaa koko ruudun kokoiseksi)Ettei nyt menisi liian tekniseksi tämä tiineydenseuranta, pääsi tuleva emokoira itsekin tänään kuvattavaksi. Masupaisumuksen edistymisen seuraamiseksi tässä siis ensimmäiset masukuvat, yllättävän turpealta tuo Vardan kumpu jo näyttää:
Tuleva äitikoira olisi kyllä ehkä myös pienen trimmauksen tarpeessa :D

Seuravaa Vardan masupäivitystä viikon kuluttua, sitä ennen jossain kohtaa viikkoa luvassa tulevan isän tarkempi esittely. So stay tuned!

Wini

*) P. S. Kiimantarkkailusta kiinostuneille mielenkiintoisena huomiona mainittakoon vielä, että verestä mitatut progesteronitasot nousivat Vardalla ovulaatiota vastaaviin lukemiin pari vuorokautta jälkijunassa visuaalisen ovulaation todentamiseen nähden. Ilman ultraääniseurantaa olisi astusta siis todennäköisesti yritetty liian myöhään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti